Een passie hebben voor beleggen, het lezen van beleggingsbladen, boeken en websites is dan een lucratieve manier om bezig te zijn met de beurs. Iedere passie heeft echter een nadeel, namelijk dat er te veel tijd aan besteed wordt. Het uit het oog verliezen wat het meest belangrijk is in het leven. Een passie is vaak niet het belangrijkste in het leven, maar u bent er soms toch té druk mee.
Tony Saliba heeft dit ten lijve ondervonden, hij was voor zijn 25ste al miljonair als trader:
“I used to judge success as being the best in your field, like Bruce Springsteen in rock music. In my industry, it would have to be dollar-wise. Now, I think it is more quality of life.
A lot of people think I’m a success, but I don’t feel like I’m a success. I really don’t. I feel like I’ve made a lot of money, and I’ve been successful at this one area in my life. I help the needy, but I don’t have that family fulfillment. How do you judge success? I don’t know. All I know is that all the money in the world isn’t the answer.” – Tony Saliba (p. 404-405)
Het is niet verkeerd om op professionele wijze veel tijd te steken in de beurs. Desondanks is het belangrijk in de gaten te houden wat er echt belangrijk in het leven is. ’Success is in the journey’ zegt men wel eens. Wat zegt u als u over 20 jaar gevraagd wordt waar u de meeste spijt van heeft? En waar zult u de meeste tijd aan hebben willen spenderen?
Voortbordurend op prioriteiten, is het formuleren van doelen een goede manier om richting te geven aan uw prioriteiten. Wat voor voordelen het heeft als u uzelf een doel stelt, welke doelen men kan hebben, hoe u doelen kunt stellen en wat maakt een doel eigenlijk goed? U ziet het hieronder.
De voordelen van het stellen van duidelijke doelen is dat u meer focus hebt op u doel doordat u beter voor ogen hebt welke weg u ernaar toe moet nemen. Dit leidt er ook weer toe dat u op een (oorspronkelijk) overweldigend doel meer grip hebt. Het gebruik van doelen en subdoelen leidt ook tot meer motivatie, omdat u voortgang meetbaar is, en ook doordat u de subdoelen behaalt.
Wat zijn nu eigenlijk de doelen die men kan hebben bij beleggen? Veel mensen gaan beleggen om ‘rijk’ te worden, zonder een duidelijk beeld te hebben wat hun doel is. Nu is het wel te kort door de bocht om te stellen dat het alleen om geld gaat, want niet iedereen belegd puur voor het geld. Andere redenen kunnen zijn dat u houd van de competitie, dan zou u doel zich kunnen richten op het verslaan van de AEX, wat meteen al een meer meetbaar doel is. U zou ook kunnen beleggen om u kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Dit omdat u het leuk vind om een diepgaand vakgebied te beheersen. In dat geval zou u weer een minder concreet doel krijgen, zoals meer kennis krijgen over beleggen. Daarnaast kunt u ook uitgroeien tot een fulltime belegger/trader, waarbij het doel is om te kunnen leven van uw trades.
Zojuist hebben we enkele voorbeelddoelen bekeken, maar hoe komt u nu tot de formulering van een doel? Dit is het moeilijkste van doelen stellen, want hierbij draait het om wat uzelf wilt. Wat zou u echt graag willen bereiken?
Er zijn wel enkele mogelijkheden om dit proces makkelijker te maken. Ten eerste zou u kunnen indenken dat u het doel al hebt bereikt. Beeld u eens in dat u het doel al hebt bereikt, hoe zult u u voelen? Zou u tevreden zijn? Wat zal er veranderen in uw leven? Past het doel wel goed bij uw persoonlijkheid en wensen? Waaraan moet een goed doel voor u voldoen; past het doel wel echt bij u?
Naast deze persoonlijke kant is er ook een praktische kant waar u rekening mee moet houden bij het uitkiezen van een doel. Is het namelijk iets wat u zou kunnen? Is de weg naar uw doel bereikbaar in uw huidige tijdsindeling?
Hebt u een duidelijk doel gesteld, maar nog niet behaald of nog geen concrete acties gedaan? Vraag uzelf dan eens af of dit echt een doel is wat u zelf wilt. Waarom stelt u het steeds uit? Is dit doel echt uw passie? Weet u niet waarvoor u een passie hebt, zoals veel jonge mensen, neem dan de tijd om te experimenteren, u vind altijd wel iets wat bij u past.
Dan komt het er nu op aan om datgene in een ‘goed’ doel te plaatsen. Met ‘goed’ doel bedoelen we niet een waardeoordeel over het daadwerkelijke doel, maar over de kenmerken die een formulering van een doel goed (lees: beter haalbaar) maken. Stel dat u al duidelijk voor ogen hebt wat u wilt. Een aantal kenmerken van goede doelen zijn:
Wat zijn nu de verschillende stappen die u moet nemen om uw doel te bereiken? Hak uw doel op in kleinere stukken, zodat het meer overzichtelijk wordt. Dit zorgt ook voor extra motivatie als u de subdoelen hebt behaald. U kunt er daarnaast ook voor kiezen om beloningen aan uw subdoelen te verbinden om extra gemotiveerd te raken, zoals een avondje uit, die fles wijn, of een filmavond; kies iets waarbij u goed kunt ontspannen en wat u leuk vind.
Om gemotiveerder te blijven is het aan te raden om deadlines te gebruiken, het zorgt er ook voor dat u meer focus en motivatie hebt én behoudt. Zo kiezen sommigen voor deadlines die te nabij liggen, zodat zij extra gemotiveerd zijn om extra hard aan het doel te werken. Het is wel belangrijk om een deadline te kiezen waarbij u uzelf gemakkelijk voelt, werk u juist slechter onder druk van een deadline, neem dan een iets ruimere periode.
Formuleer uw doel in duidelijke en specifieke termen. ‘Ik wil geld verdienen met beleggen’ is simpelweg te vaag. Formuleer voor uzelf duidelijk wat u wilt, hoe u dat wilt, en wanneer u dat wilt. Maak uw doel zo expliciet mogelijk.
Neem uw verantwoordelijkheid. Schuif de verantwoordelijkheid voor uw doelen niet af op iemand of iets anders. Was één van uw subdoelen om bijvoorbeeld twee boeken te bestuderen binnen een maand, en hebt u dat niet bereikt, dan is dat uw eigen verantwoordelijkheid. Dat de levertijd langer was dan gebruikelijk had u zelf kunnen voorkomen door eerder óf ergens anders te bestellen. Ook dat het boek u meer tijd kostte dan verwacht kan de schrijver, of iemand anders behalve uzelf niks aan doen.
Formuleer uw doel verder in optimistische zekere termen, en wees realistisch en concreet. Kijk uit dat u geen concrete financiële doelen stelt, zoals in een jaar € 10.000,- verdienen met beleggen. Dit veelal om slechter money management te voorkomen. Het is namelijk verleidelijk is om aan het einde van het jaar roekelozer te worden om uw doel te behalen.
Stel het is uw doel om geld te verdienen met beleggen. Dit kan vertaald worden naar een concreter doel: Ik ga geld verdienen met beleggen, geen specifieke financiële targets maar 10% per jaar, dit ga ik doen door boek A te bestuderen (welke ik op … uit heb), en door boek B te bestuderen (welke ik op … uit heb). Voordat ik op … daadwerkelijk begin met beleggen, zorg ik dat ik uiterlijk op … mijn plan en strategie klaar heb. Succes met het stellen van uw doelen.
Terug naar overzicht