AEX

De AEX (Amsterdam Exchange Index) geeft de ontwikkeling aan van de koersen van de 25 grootste bedrijven in Nederland. De stand van de AEX is te berekenen door het gewogen gemiddelde van deze koersen te pakken. Uit de koers kan ongeveer worden opgemaakt hoe de Nederlandse economie er op dat moment voor staat. De koers is de economie in dat geval echter meestal voor; als deze inzakt zijn de gevolgen meestal pas maanden later merkbaar. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de omzet van bedrijven niet alleen afkomstig is uit Nederland, maar ook uit het buitenland.

Als u geïnteresseerd bent in alles wat met de AEX te maken heeft, dan is Beleggerssociety u graag van dienst met informatie over beleggen in AEX aandelen en alles wat daarmee te maken heeft. Beleggen is namelijk niet zonder risico, dus het is belangrijk dat u u goed voorbereid.

Beleggen in AEX aandelen

Als u al vaker heeft belegd in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of vastgoed, dan weet u waarschijnlijk al iets van beleggen af. De grootste Nederlandse bedrijven zijn beursgenoteerd, wat betekent dat er aandelen van de bedrijven worden verhandels op de onderliggende beurs. Er zijn verschillende manieren waarmee u als belegger rendement kunt behalen.

Hoe kunt u rendement behalen met de AEX?

Een van de mogelijkheden om te beleggen in de AEX is door middel van een indextracker (ETF, Exchange Traded Funds). U koopt een stuk van een index, waardoor uw aandeel meer waard wordt naarmate de index stijgt. Het risico is dat bij een negatieve AEX-index, uw aandeel ook in waarde daalt. Voordelen van ETF's zijn dat ze lage beheerkosten hebben en betere resultaten opleveren. Deze manier van beleggen is de laatste tijd dan ook enorm in populariteit gestegen. Als u het beleggen liever niet alleen aangaat, kunt u natuurlijk hulp vragen van een professional. Beleggingsadviseurs, vermogensbeheerders of de bank kunnen u uitstekend adviseren en bijstaan bij het beleggen.

Voordelen van beleggen in AEX

Beleggen in de AEX heeft verschillende voordelen. U zorgt namelijk voor een grotere spreiding, doordat u belegt in 25 aandelen. De bedrijven van de AEX zijn allemaal Nederlands, wat ervoor kan zorgen dat u u vertrouwd en bekend voelt met de bedrijven. Het doen van een investering voelt dan wellicht minder eng dan een aandeel kopen van een onbekende buitenlandse onderneming.

Krijg snel betere betere resultaten

Beleggen is niet zoals veel mensen denken een kwestie van gokken en hopen dat uw aandeel het beter doet dan een ander. Er bestaan theorieën die u helpen voorbereiden op wat er gaat komen. De Elliott Wave Theorie gaat uit van een stijgende lijn, gevolgd door een daling. Als u hierop voorbereid bent, kunt u inspelen op de op handen zijnde veranderingen. Wij willen u met deze informatie en adviezen graag helpen zo goed mogelijk te beleggen. Het juiste advies kan net het verschil maken tussen winst of verlies.

Onafhankelijk advies van AEX adviseur

Een AEX adviseur geeft u onafhankelijk advies over alles wat met beleggen en de AEX te maken heeft. Het is het doel deze informatie zo begrijpelijk en eenvoudig mogelijk over te brengen. Niemand heeft er iets aan als er moeilijke woorden worden gebruikt, terwijl het ook eenvoudig kan. Daarnaast is beleggen niet alleen voor de echte beleggers die strak in pak op de beursvloer staan. U kunt zelf ook beleggen en kiezen waar u uw geld aan wilt besteden. Bij beleggingsvragen kunt u altijd contact opnemen met een AEX adviseur.

Samenstelling van de AEX index

Genoteerde aandelen aan de Amsterdamse Damrak en het hebben van een grote, of de grootste, handelsomzet. Dat zijn twee belangrijke kenmerken van de fondsen die zijn aangesloten bij de AEX index. Dit wordt bepaald door de gemiddelde koers van het fonds te vermenigvuldigen met de hoeveelheid verhandelde aandelen. Ieder fonds wat aangesloten is bij de AEX index krijgt als één van de belangrijkste benodigdheden een wegingspercentage mee, ze krijgen dus een gewicht mee! Wat wil dat nu zeggen? Dat wil zeggen dat voor welk percentage het fonds meetelt in het bepalen van de hoogte van de index. Dit is zeker niet onafhankelijk! Deze conclusie is namelijk weer afhankelijk van het aantal aandelen die niet in vaste handen zit en de aandelen die vrij verhandelbaar zijn. Om de invloed van het bedrijf te beperken moet het gewicht op maximaal 15% liggen. De meest verhandelde Nederlandse aandelen liggen binnen de AEX index. In maart wordt bepaald welke bedrijven het meest verhandeld zijn, in het treffende jaar! De oorzaak daarvan is dat de samenstelling van de AEX index gaat fluctueren.

De Amsterdamse beurs AEX laat de koers zien van 25 beursgenoteerde bedrijven. Om aan te geven hoe de positie van deze bedrijven is, wordt er gewerkt met een puntentelling. Aan de hand van de indexcijfers kan worden gezien of bedrijven winst of verlies hebben gemaakt. Wij vertellen u alles over hoe de AEX-index wordt berekend. Dit is namelijk geen groot geheim, zoals soms wordt verondersteld. Iedereen moet namelijk in staat zijn de indexberekening te begrijpen, zodat ook iedereen kan beleggen.

Hoe werkt de berekening AEX?

Een paar keer per jaar wordt de samenstelling van de AEX opnieuw bekeken. Er wordt dan gecontroleerd of de 25 grootste bedrijven nog steeds het grootste zijn. Daarnaast wordt de weging van de aandelen aangepast. Ieder opgenomen fonds heeft zijn eigen wegingsfactor. Daarna wordt de koers van het bedrijf vermenigvuldigd met de wegingsfactor. Deze cijfers worden opgeteld en gedeeld door 100. U hebt nu het AEX-indexcijfer berekend.

Procentpunten AEX berekenen

Naast het indexcijfer, zijn er (bijvoorbeeld) op de Realtime website van de AEX ook andere getallen te zien. Dit zijn onder andere de winst- en verliespercentages. Toen de AEX een aantal jaar geleden startte, was de beginstand 100. Als er door beleggers wordt gesproken over punten, worden de procentpunten bedoeld. Het oude cijfer (240) wordt van het nieuwe getal (245) afgetrokken, gedeeld door het oude (240) en vermenigvuldigd met 100. Het percentage dat daaruit komt, is de procentuele stijging of daling van de beurs.

Oprichting van de AEX index

De AEX is als EOE-index op 4 maart 1983 in het leven geroepen. Deze naam is een afkorting van de 'European Options Exchange'. In 1994 vond de naamsverandering van  EOE-index naar AEX. Destijds maakten 13 fondsen deel uit van de index: Koninklijke Olie, Ahold, Gist-Brocades (DSM), Hoogovens, Philips, Unilever, Akzo, ABN, Nedlloyd, Amro, Heineken, KLM en Nationale Nederlanden. Drie maanden later werd ook Aegon hier nog aan toegevoegd en uiteindelijk is het aantal tot 1990 uitgebreid tot in totaal 25 fondsen. Het nulpunt van de index werd bij de start van de AEX ingesteld op 100.

Tegenwoordig is het mogelijk om online de huidige stand van zaken van de koers van de AEX te bekijken. Op deze manier kunt u precies zien hoe de koers er op het moment van kijken voorstaat; een soort van live stream.      

Elliott Wave Theorie U zou het misschien niet verwachten, maar de bewegingen van de beurs kunnen in zekere mate worden voorspeld. Eind jaren twintig ontdekte Ralph Nelson Elli... Lees verder Crowdfunding Crowdfunding is een relatief nieuwe manier om geld te investeren in bedrijven en projecten. Het is een vorm van financiering waarbij een groep mensen gezamenlijk een projec... Lees verder Money Management: R Waarden De letter ‘R’ staat voor uw initiële risico. Soms wordt het in de literatuur en op beleggingsfora R genoemd, dan weer R waarde of een R mult... Lees verder CDF's CFD’s (Contracts for Difference) zijn eenvoudige, maar krachtige beleggingsinstrumenten, waarmee een belegger kan inspelen op een stijgende of dalend... Lees verder